Maak je eigen Hof van Eden

hof-van-eden-stap-1-en-2

De afgelopen jaren heb ik idealisten begeleid die streven naar zelfvoorzienend leven. Mijn eerste project was in Frankrijk, daarna volgde snel nieuwe projecten. En afgelopen maand was ik in Tsjechië.

Daar ontstond het idee om een exclusieve training te ontwikkelen, waarin ik alle stappen behandel die je moet nemen om uiteindelijk met succes je eigen Hof van Eden te creëren.

 

 

Ik heb het Hof van Eden genoemd, omdat wat ik mensen leer niet echt een naam heeft. Je zou het een voedselbos kunnen noemen, maar ik ontwerp in het zelfvoorzienend project ook een kruidentuin en een moestuin. Je zou het een ecologisch natuurparadijs kunnen noemen, maar alle planten die ik aanbeveel kan je gebruiken. In een prachtig natuurparadijs kan je niet alles gebruiken.

 

moestuin

Ik leer je het aanleggen van een ecologisch systeem waarin de natuur ruimte krijgt om te floreren en waarin je samenwerkt met de natuur, zodat er een verbinding tussen jou en de natuur ontstaat en je in je eigen behoefte kunt voorzien. Je hoeft niet helemaal zelfvoorzienend te zijn. Ieder zelfvoorzienend aspect is een bijdrage aan het geheel.

 

Het is een evolutie naar een nieuwe manier van voedsel verbouwen. Genieten in de natuur, respect voor de natuur en alles met de natuur. Zodat mens en natuur weer als een geheel functioneren en de aarde verrijken. Dat is mijn ideaal.

 

 

 

Hoe begin je als je een stuk grond hebt geërfd, gepacht of gekocht? In dit artikel behandel ik stap 1 en stap 2.

 

 

Stap 1

De eerste stap die je neemt is ontdekken wat nu eigenlijk van jou is. Hoe groot is het gebied en waar liggen de perceelgrenzen? De beste bron voor deze informatie is het kadaster. Daarin staan precies de perceelgrenzen aangegeven.

Zorg ervoor dat je goed weet waar je grenzen zijn. Maak een paar goede kopieën van de plattegronden met de grenzen. Deze heb je later nodig om een goed ontwerp op schaal te kunnen maken. Binnen deze grenzen kan je dan je paradijs aanleggen.

 

Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de regels. Op sommige plekken mag je bepaalde planten niet verbouwen.

In de nieuwe intensieve training die ik heb ontwikkeld, leer ik je hoe je iedere beperking kan ombuigen naar kansen voor de natuur.

 

 

Stap 2

In stap 2 ga je het gebied ontdekken

 

 

Volgende week behandel ik stap 3 en 4.

 

Klik hier als je interesse hebt in de exclusieve training ‘Maak je eigen Hof van Eden‘.

 

Welke uitdagingen ben jij tegen gekomen bij het aanleggen van jouw paradijs? Laat het me weten in het reactieveld hieronder.

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn