Kruiden oogsten in juli

20180706-kruiden-oogsten-in-juli-1

 

Iedere maand schrijf ik een artikel over de kruiden die je kunt oogsten in die maand. En iedere maand geef ik je ook een recept of ander gebruik met het plantenmateriaal dat je hebt geoogst.

Je leert het snelst over kruiden als je er zelf mee aan de slag gaat.

 

Dit zijn de kruiden die je kunt oogsten in juli.

 

 

Hyssop

Je oogst het blad met de bloemen. Dit droog je en vervolgens maak je er een olie van. Van deze olie kan je dan met bijenwas een heerlijke lippenpommade maken. Deze lippenpommade helpt bij en voorkomt een koortslip.

 

 

Echte Kamille

Van de gedroogde bloemen zet je een heerlijke zachte thee die goed is voor je maag en ontspant. Drink het niet dagelijks. Als je te veel en te vaak thee van Kamille drinkt, dan word je juist onrustig.

 

 

Goudsbloem

20180706-kruiden-oogsten-in-juli-2Oogst de oranje bloemen die helemaal open staan. Deze bloemen droog je en dan haal je alleen de lintbloemen eraf. Van deze lintbloemen maak je dan een olie en vervolgens kan je met gedistilleerd water of wodka en een beetje bijenwas een heerlijke crème maken. Deze crème is een wondermiddel bij oppervlakkige wonden.

 

 

Duizendblad

Je oogst het blad en de bloemtuilen en droogt het vervolgens. Hiervan zet je dan een sterke thee. Deze sterke thee werkt fantastisch bij tandvleesontsteking. Iedere ochtend en avond na het tandenpoetsen je mond met deze medicinale thee spoelen en uitspugen. Ik heb er zeer goede ervaringen mee en mijn mondhygiëniste was helemaal verbaasd toen ik later weer bij haar kwam.

 

 

Heermoes

Oogst de groene delen als ze ca. 40 cm. lang zijn. Droog ze vervolgens goed en maak er in een blender een powerpoeder van. Ik heb een theelepel van dit poeder enkele maanden 3x daags over mijn maaltijden gestrooid. Werkt in mijn beleving fantastisch bij pijnlijke gewrichten. Uiteindelijk heb ik de dosering verlaagt naar 1 theelepel als onderhoudsdosis. En tegenwoordig gebruik ik het helemaal niet meer, want ik heb geen last meer van mijn vingergewrichten. Het bevat wel wat alkaloïden, dus zorg ervoor dat je alle informatie hebt over deze plant.

 

 

Moerasspirea

Een natuurlijke aspirine. Oogst de bloemtuilen en droog ze. Zet er een heerlijke aromatische thee van of maak er samen met citroenschijven een heerlijke limonade mee. Maar voor uitwendig gebruik kan je ook een crème maken.

 

 

Sint Janskruid

Oogst de bloemen en laat ze vers in de olie trekken. Je krijgt na 3 tot 8 weken een prachtige rode olie. Naar mijn mening een wonderolie. Het werkt geweldig bij brandwonden. Ik heb altijd een fles in mijn keukenkastje staan. Als ik me dan ergens aan brand dan smeer ik er gelijk een beetje van deze olie over. Werkt direct en er is niets meer van te zien of te voelen. Leer meer over Sint Janskruid en bekijk de video over het maken van Sint Jansolie in het gratis gedeelte van De Plantwijzer >>

 

 

Lavendel

Oogst 22 bloeistengels en maak er een lavendelruiker van. Hoe je dat precies doet leer ik je in onderstaande video. Dus houd je lavendelbloemen in de hand en ga aan de slag.

 

 

 

Meer leren en meer video’s kijken over Lavendel? Ga dan naar het gratis gedeelte van De Plantwijzer >>

 

Welke kruiden oogst jij in juli en wat doe je er dan mee? Schrijf je reactie in het veld hieronder.

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn