Kruiden oogsten in augustus

20180810-kruiden-oogsten-in-aug-1

 

Iedere maand schrijf ik een artikel over de kruiden die je kunt oogsten in die maand. En iedere maand geef ik je ook een recept of ander gebruik met het plantenmateriaal dat je hebt geoogst.

Je leert het snelst over kruiden als je er zelf mee aan de slag gaat.

Dit zijn de kruiden die je kunt oogsten in augustus.

 

Braam

Vanaf 15 augustus kan je weer verse bramen oogsten. De oogst zal dit jaar lager zijn i.v.m. de extreme droogte in juni en juli. De bramen zijn klein en mogelijk net als de bosbessen verdroogd.

Gelukkig kan je een hele maand bramen oogsten. Je kan officieel tot 15 september in Nederland bramen oogsten, na 15 september is er een verhoogde kans dat de bramen zijn geïnfecteerd met een schimmel en dan kan je ze beter niet meer eten.

 

Omdat je mijn blog leest, krijg je van mij een zomer cadeautje..

Download hier gratis de kleurplaat van Gewone Braam >>

 

 

Mariadistel

De zaden van Mariadistel zijn super gezond voor je lever. Het oogsten van de zaden is wel een prikkerig karweitje, maar het is de moeite waard. De zaden zitten diep in de bloem verscholen en zijn ingebed in de bloembodem tussen de zachte haren. De zaden zijn hard en worden knapperig na roosteren in een droge koekenpan. Je kunt de zaden ook fijnmalen tot een poeder.

 

20180810-kruiden-oogsten-in-aug-2Vlas

Wist je dat lijnzaad het rijpe zaad van Vlas is? Vlas heeft prachtige blauwe bloemetjes. De zaadjes zitten in de uitgebloeide verdroogde doosvruchtjes. Als je de verdroogde stengels schudt, dan hoor je de zaden rammelen in het doosje.

 

 

Gewone Vlier

Vlierbessensap is zeer gezond. Niet heel erg lekker om puur te drinken, maar wel een super boost voor je immuunsysteem. Je kan het vermengen met bijvoorbeeld appelsap of druivensap voor een betere smaak.

In de video laat ik je zien hoe ik sap maak van vlierbessen.

 

 

 

Hop

De vrouwelijke niet bestoven bloemen hebben veel geneeskrachtige eigenschappen. Dit komt door het lupuline dat in de bloemen zit. Het beste is om direct na de oogst de bloemen te verwerken. Je kunt de verse bloemen bijvoorbeeld in een katoenen zakje naaien en voor een goede nachtrust onder je kussen leggen.

 

 

Meidoorn

De vruchten van de Meidoorn kan je eten, omdat Meidoorn een lid is van de rozenfamilie. Alle vruchten van de planten in deze familie kan je eten. De vruchten van de soorten die in Nederland voorkomen zijn klein en bevatten weinig vruchtvlees. De smaak lijkt een beetje op een melerige appel. Er zijn andere soorten die lekkerder en grotere vruchten geven, zoals Crataegus ellwangeriana.

 

 

Rode Zonnehoed

20180810-kruiden-oogsten-in-aug-3De Rode Zonnehoed is een van de planten die het meest wordt gebruikt. Wie kent niet Echinaforce? Er bestaat ook crème met Rode Zonnehoed. Ik maak altijd mijn eigen Rode Zonnehoed crème en dat doe ik zo.

Maak eerst een tinctuur.
Knip een bloeiende bloemstengel met blad in stukken en giet er 150 ml. wodka over. Laat dit 8 dagen trekken. Doe het in een zeef bekleed met een zakdoek en pers zoveel mogelijk tinctuur door de zakdoek. Giet de tinctuur in flesjes.

Maak dan de crème.
Verwarm 50 ml. olie au-bain-marie en smelt er 5 gram bijenwas in. Neem het van de warmtebron en klop er 25 ml. tinctuur door, totdat het een homogene crème is. Schep het in potjes en laat het afkoelen, alvorens de potjes te sluiten.

 

 

 

Voordat je de bovenstaande kruiden als medicijn gaat inzetten, is het belangrijk dat je alle informatie over deze plant weet. Daarom raad ik je aan om lid te worden van De Plantwijzer. Daarin staat alle relevante informatie om veilig geneeskrachtige planten te kunnen gebruiken, zoals dosering, indicaties en wanneer je ze absoluut niet mag gebruiken.

 

Je kunt nu ook voor 1 maand lid worden van De Plantwijzer voor éénmalig € 24,50. Je hebt een maand lang toegang tot alle informatie en je lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd. Je zit dus nergens aan vast.

Meld je hier direct aan >>

 

 

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn