Welke roos is dit? – deel 1

20180727-hondsroos-1

 

Er zijn vier botanische rozen die in Nederland het meest voorkomen. Ik heb het dan niet over rozen die in stadsperken staan, maar rozenstruiken die groeien in de duinen, polderlandschap en bossen.

 

Deze vier rozen zijn: Hondsroos (Rosa canina), Rimpelroos (Rosa rugosa), Egelantier (Rosa rubiginosa) en Duinroosje (Rosa spinosissima). In de komende 4 artikelen laat ik je iedere roos van dichtbij zien, zodat jij ze in de natuur kunt herkennen. Zo weet je ook welke het lekkerste zijn om uit het vuistje te eten en welke je gebruikt voor een medicinale thee.

 

In dit artikel laat ik je de Hondsroos zien, omdat de onrijpe bottels van deze roos worden gebruikt voor een medicinale thee. Tevens is het de roos die je in Nederland het vaakst zult tegenkomen.

 

20180727De Hondsroos heeft bloemen met 5 kroonbladen, veel stempels en veel meeldraden. Het blad is samengesteld en heeft een toegespitste top en een gezaagde rand.

 

Wist je dat rozen officieel geen doorns hebben, maar stekels? Doorns zijn puntige uiteinden die ontstaan uit de tak. Stekels ontstaan uit de bast van de tak en kan je eraf breken zonder de tak te beschadigen.

 

De stekels van de Hondsroos zijn relatief groot en staan verspreid om de takken en stengels.

 

In onderstaande video laat ik je alle kenmerken van de Hondsroos zien.

 

 

 

 

De onrijpe bottels oogst je in september om er een medicinale thee van te zetten. Voor een langere houdbaarheid kan je de bottels eerst goed drogen. In onderstaande video laat ik je zien hoe ik rozenbottels droog.

 

 

 

Als je bottels goed zijn gedroogd, maak je er een medicinale thee van door er een decoctum van te maken. Dat gaat als volgt.

Neem 20 à 25 gedroogde bottels en zet ze op in 500 ml. water. Breng het aan de kook en laat het 2 minuten koken. Drink verdeeld over de dag. Je kan dit ook met verse bottels doen.

 

 

In De Plantwijzer vind je de kleurplaat en de volledige informatie over de Hondsroos, zoals inhoudsstoffen, indicaties, ander gebruik en tuintips. De aanbieding van € 102,85 (i.p.v. €249) per jaar geldt nog steeds. Word dus hier direct lid van De Plantwijzer >>

 

Als cadeautje voor het lezen van mijn blog, kan je hier gratis de kleurplaat van Hondsroos downloaden >>

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn