Welke roos is dit? – deel 4

 

Dit is het laatste artikel in de serie ‘Welke roos is dit’. In dit artikel laat ik je Duinroosje zien en benoem ik de belangrijkste verschillen met de Hondsroos.

 

 

Het Duinroosje komt voor in de duinen. Dat zegt de naam van deze botanische roos al duidelijk. De struik kan in de duinen woekeren door de ondergrondse uitlopers. Als Duinroosje in een duingebied is gevestigd, dan zie je dat de struik hele stukken duin heeft bedekt en eigenlijk 1 enorme struik vormt.

 

 

Met de zeer diepe wortels kan Duinroosje naar zoet water reiken en op die manier overleven op zand.

 

 

De belangrijkste verschillen met de Hondsroos zijn:

 

1. De kroonbladen beginnen wit en blijven wit.

2. De deelbladen zijn kleiner en hebben een afgeronde top.

3. Over de hele lengte van de stengels en takken zitten zeer veel rechte naaldvormige stekels met verschillende lengtes.

4. Rijpe bottels zijn donker paars tot zwart.

 

 

In onderstaande video laat ik je de kenmerken van Duinroosje dichterbij zien.

 

 

 

 

Duinroosje is een struik die vooral nuttig is voor het vastleggen van kalkarm stuifzand, waar weinig andere struiken nog kunnen groeien. Met de diepe wortels kan Duinroosje uit diepere lagen van de aarde water en voedingsstoffen halen. Duinroosje kan twee keer per jaar bloeien. Een keer in het voorjaar en ook nog eens in de zomer.

 

De bottels van Duinroosje zijn naar mijn beleving smerig om te eten. Het blad bevat wel looistoffen, dus je zou het blad kunnen drogen en er een thee van kunnen zetten.

 

 

Dit was het laatste artikel in de serie ‘Welke roos is dit?’. Ik zou regelmatig een artikel willen schrijven met de titel ‘Welke plant is dit?’, maar daar heb ik jouw hulp bij nodig.

 

Over welke planten, struiken of bomen wil jij meer weten? Laat het me weten in het reactieveld hieronder en uit de suggesties kies ik iedere maand een plant, struik of boom.

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn