Bosbessen plukken

20180720bosbessen-2

 

Vanaf half juli zitten er weer volop bosbessen aan de lage struikjes. Vaak wordt de Bosbes verward met de Blauwe Bes. De Blauwe Bes komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en komt in Nederland van oorsprong niet in het wild voor. Als je toevallig zo’n struik tegenkomt, dan is die ontsnapt uit een tuin.

 

 

De Bosbes (Vaccinium myrtillus) groeit vooral in heidegebieden en staat volop op de Veluwe. Het kleine struikje wordt niet hoger dan 50 cm. en houdt van zure zandgrond. Grond waar ook heide graag op groeit. Niet zo verwonderlijk, want de Bosbes is een lid van de heidefamilie.

 

 

Als je in Oost Groningen of in Limburg woont, dan kun je helaas geen bosbessen plukken. Volgens het RIVM zijn dit de plekken waar in Nederland de vossenlintworm voorkomt. Dit is een lintworm die in de ontlasting van o.a. vossen zit en bij mensen ernstige leverschade kunnen veroorzaken. Het grote probleem is dat je pas na jaren de gevolgen van een infectie ondervindt.

Lees hier meer over de vossenlintworm>>

 

Ook is het beter om niet in de buurt van industrie of verontreinigde gebieden bosbessen te oogsten. Er zijn namelijk sporen van cadmium, lood en kwik in bosbessen gevonden. Het beste is dus om te plukken in een groot natuurgebied, zoals de Veluwe.

 

 

Als je van de bosbessen sap en jam wilt maken, bereid je dan voor op een hele dag plukken. Het is namelijk tijdrovend werk, omdat je ieder besje met de hand plukt en je soms de besjes moet zoeken die verscholen onder het blad liggen. De lekkerste en de meeste bessen groeien aan struikjes die tussen de bomen veel zonlicht vangen. Begin dus te plukken op de zonnige plekken.

 

 

Van je oogst kan je sap en jam maken. Niet alleen lekker, maar ook super gezond. De bosbes bevat namelijk o.a. vitamine C, pro-A, calcium, kalium, selenium, zink, magnesium, ijzer, anthocyanen en oligomere procyaniden (OPC). De anthocyanen en OPC zorgen voor de beschermende werking op de bloedvaten, vooral de haarvaten. Hierdoor kan het regelmatig eten van bosbessen problemen met de bloedvaten voorkomen en verbeteren.

 

 

Onderstaande video gaat over bosbessen plukken op de Veluwe.

 

Het maken van bosbessensap gaat het makkelijkste in een traditionele Duitse sappan. Je doet in de onderste laag een bodempje water en zet de andere delen van de pan erop. Je doet de gewassen bessen in de bovenste laag. In deze laag zitten allemaal gaatjes. Dan doe je de deksel op de sappan en zet je het vuur hoog, totdat het water in het onderste deel kookt. Dan zet je het laag en laat je het 45 minuten tot een uur staan. Door de hete stoom gaan de bessen kapot en het sap sijpelt dan door de gaatjes naar de middelste laag.

 

 

20180720bosbessen-1Het maken van jam zonder suiker is iets moeilijker. Ik gebruik altijd een zakje Marmello zonder suiker. Om bosbessenjam te maken, was je eerst de bessen en doe je ze met een laagje water in de pan. Dit water is vooral om te voorkomen dat de bessen aanbranden. Ik zet het vuur eerst hoog en als het kookt zet ik het laag en doe ik de deksel op de pan. Als de bessen zijn stuk gekookt, dan maak ik in een apart kommetje 1 zakje poeder aan met 1 eetlepel water en 1 eetlepel honing. Ik vermeng de honing en het water eerst. Dan giet ik het opgeloste poeder al roerend bij de bessen. Vervolgens volg ik de aanwijzingen op de verpakking van Marmello qua kooktijd om het goed te laten indikken. En dan direct in gesteriliseerde potjes. De deksel erop en op z’n kop op een handdoek laten afkoelen.

 

 

 

Weet jij nog meer toepassingen met bosbessen? Laat het me weten in het reactieveld hieronder.

 

 

Update 27 juli 2018…

Ik schrijf altijd 2 weken van tevoren een blogartikel, hierdoor kan het wel eens zijn dat de informatie die ik je in een artikel geef niet overeenkomt met de werkelijke situatie op het tijdstip van publiceren.

 

Ik was afgelopen weekend op de Veluwe en alle bosbessen waren verdroogd. Gedroogde bosbessen zijn ook lekker en langer houdbaar, maar je kunt er geen jam of sap meer van maken.

 

20180727-blauwe-bes-revisie

 

Door het extreem droge weer de afgelopen twee maanden zijn de bosbessen struikjes al in herfsttooi..

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn