Okselfris

okselhaar

Toen ik op reis was had ik op een gegeven moment nog maar 1 dollar per dag te besteden. Te weinig om deodorant te kunnen kopen. Een bus was al gauw 10 dollar. Daar kon ik 10 dagen van eten. Dus besloot ik om geen deodorant te gebruiken. Dan stink ik maar een uur in de wind.

 

tea-treeDoor de hitte en de inspanning begon ik mezelf te ruiken. Niet zo aangenaam en zeker niet okselfris. Ik had in mijn reisapotheek een flesje Tea Tree olie zitten en besloot om dat iedere ochtend onder mijn armen te smeren. De zweetlucht was weg, maar echt okselfris vond ik het niet.

 

Ik kreeg zelfs een keertje de opmerking toen ik bij een vreemde de badkamer uit kwam, ‘Het ruikt hier naar desinfectans.’ Toen bleef ik zwijgzaam, maar ik wist natuurlijk donders goed waar hij het over had..

 

Op mijn weg naar een zelfvoorzienend leven heb ik eens deodorant en okselhygiëne onder de loep genomen. Zou ik ook zonder deo kunnen? En moet ik nu echt mijn oksels scheren voor een betere hygiëne of is dat marketing en een soort opgelegd ideaal?

 

sprayDe meeste deo’s blijken allerlei chemische stoffen te bevatten. Je spuit deze stoffen iedere dag gedurende je hele volwassen leven op het dunne en kwetsbare huidje onder je oksels. Dat is ca. 25 liter deodorant dat iedere oksel moet ondergaan. Logisch toch dat er aanwijzingen zijn gevonden dat het gebruik van deodorants een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van borstkanker?

 

 

Het is niet duidelijk waarom we nog haar onder onze armen hebben. Het zou seksuele geurstoffen beter verspreiden. Dat is het enige antwoord dat ik heb kunnen vinden.

 

Ik geloof dat de natuur het altijd beter weet. Er groeit haar onder mijn armen en zal daarom een belangrijke functie in het geheel hebben. Anders zou het er niet zijn. De blinde darm zou ook geen functie hebben, maar het blijkt wel veel lymfeweefsel te bevatten. Weefsel dat een rol speelt in het immuunsysteem.

 

Tevens blijkt het anno 2018 een trend bij vrouwen te zijn om hun okselhaar te laten groeien. Vanuit het gevoel dat een vrouw zichzelf mag accepteren zoals zij is zonder opgelegde normen en idealen. Dat is prachtig.

 

 

Ik heb geen last van die haren onder mijn oksels. En nog sterker, sinds ik die haren lekker laat zitten, ruik ik mezelf niet meer en gebruik ik geen deodorant meer. Die haren onder je oksels zijn er niet voor niets…

 

Mijn motto ‘De natuur weet het altijd beter‘ is dus bij okselharen ook van toepassing.

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn