Wrap it!

wrap-it

Tot mijn verbazing wordt er best veel voedsel verspilt in Nederland en daar heb ik een aantal oplossingen voor gevonden.

 

Toen ik 3 dagen verbleef bij een Mexicaanse vrouw in de prachtige Santa Ynez Vallei in Californië, aten we op een avond ‘Left-over-wraps’. Zij heeft me geleerd hoe je alles op een wrap kan doen. Er stonden 3 verschillende kliekjes op tafel, chilisaus en wat rauwkost. Het was de bedoeling dat je van alles wat nam en op de tortilla legde. Er ontstond dus een hele berg van voedsel op mijn bord.

 

En daar kwam de truc, het vouwen van de tortilla zodat alles er in past en je het zo uit het vuistje kunt eten. Kijk maar naar onderstaande video die ik later heb opgenomen.

 

 

Dus heb je nog ergens kliekjes in de koelkast staan? WRAP IT!

 

In Rotterdam wordt in de wijken met flats geen gft afval ingezameld of opgehaald. Dat is wel even wennen, omdat toen ik nog op Schouwen-Duiveland woonde, had ik een groene bak die 2 keer per maand door de gemeente werd afgehaald. Van al het opgehaalde gft-afval werd prachtige compost gemaakt. Deze compost kon ik dan in het voorjaar weer gratis afhalen om over mijn tuin te verspreiden.

 

Nu belandt dus alles bij het restafval. Zo zonde vind ik, dus ging ik op onderzoek uit. En toen ontdekte ik dat je veel restjes groente weer opnieuw kan laten groeien. Hoe gaaf is dat. Dus direct het stronkje van de bleekselderij en de sla in een glaasje met water gezet. Zo wonderlijk, het begint gewoon weer te groeien. Wat een levenskracht!

bleekselderijsla

 

En ik ontdekte ook nog iets anders. Je kunt de schillen van bananen eten! Ja, echt. Ik dacht eerst ook, ja maar dat ga ik toch niet eten. Op Tenerife waar ik een aantal weken verbleef, werden de bananenschillen gevoerd aan het paard, die er dol op was.

 

Bananenschil blijkt vol te zitten met gezonde voedingsstoffen. Zo gekookt eten is het nog wel een beetje saai. Het lijkt wel in de verte op gekookte artisjokken. Ik denk dat het lekkerder wordt als je het bijvoorbeeld konfijt of inmaakt in appelazijn. Dan kan het denk ik goed augurken vervangen.

 

Nadat je de banaan hebt gegeten, bewaar je dus de schil. Je knipt de schil in stukken van ca. 3 cm. deze zet je op met water en laat je koken. Dan zet je het laag en laat je het 20 minuten koken. Vervolgens laat je het nog een half uur in het water staan. En dan kan je het zo eten of eindeloos mee variëren.

 

 

Wat doe jij met de bananenschil nu je dit weet? Laat me het weten in het reactieveld hieronder.

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn