De complete groente en fruit kalender

groente

 

Hollandse frambozen in april? Hoe is dat mogelijk? Dat kan nooit duurzaam zijn. Dat was mijn reactie toen ik van de week Hollandse frambozen zag bij een marktkraam. Dat gaf me de aanleiding om opzoek te gaan naar duurzaamheid in de groente- en fruitteelt. Hoe maak ik de beste keuze uit het enorme groente en fruit aanbod in Nederland. En de beste betekent in mijn beleving het beste voor de aarde en voor mij.

 

Zo kwam ik terecht bij de app van MilieuCentraal. Een handig hulpmiddel om de beste keuze te kunnen maken voor de aarde. Groente en fruit heeft in deze app een waardering gekregen. De waardering is gebaseerd op de meest voorkomende teeltmethode, de meest voorkomende transportwijze en het meest gebruikte verpakkingsmateriaal voor dat product uit dat land in een bepaalde maand. Tevens is bij de Nederlandse kasgroenten ook rekening gehouden met het nationaal aandeel in aardwarmtegebruik en energiezuinige kasteelt. Een biologische teeltwijze is buiten beschouwing gelaten. Lees hier meer over de Toelichting Milieuscores van de app >>

 

Aan de hand van deze app en mijn eigen criteria heb ik zo een complete groentekalender kunnen samenstellen. Een kalender die ik kan gebruiken om wekelijks een goede keuze te kunnen maken uit het Nederlandse groenteaanbod.

 

Mijn criteria zijn gebaseerd op mijn eigen waardesysteem om producten een waardering mee te kunnen geven. Hierin krijgen producten die in Nederland zijn geproduceerd een hogere waardering dan producten die buiten de EU zijn geproduceerd. Als uit de MilieuCentraal app blijkt dat de Nederlandse producten minder duurzaam zijn geteeld dan de Europese producten, dan kies ik voor de Europese producten.

 

Dat is dan jammer voor Hollandse paprika’s, aubergines en veel soorten tomaten. De groene en gele paprika’s krijgen in de MilieuCentraal app een C-waardering dat betekent niet de eerste keuze. Een A-waardering is een goede keuze. Ze geven zelfs het advies om de Hollandse oranje en rode paprika’s helemaal te vermijden. Dat geldt ook voor de Hollandse aubergines. In de complete groentekalender ontdek je wat wel een goede keuze is.

 

Download hier direct gratis de volledige groentekalender >>

 

De kalender spreekt eigenlijk voor zich. In de linker kolom staan alle Nederlandse groenten en daaronder de Europese groenten. Een kruis in een vakje betekent dat het een goede keuze is om die groente in die maand te kopen. Dan geef je je stem aan een betere wereld. Automatisch kies je dan ook voor seizoensgroente. Er zijn een aantal producten die in een redelijk milieuvriendelijke koelcel worden opgeslagen voor latere verkoop. Iedere groente die een ‘nieuwe’ variant heeft, wordt ook in de koelcel opgeslagen.

 

Er staan geen groenten in mijn groentekalender die buiten Europa worden geteeld, omdat ik geloof dat de transportvervuiling niet nodig is als er ook een Europese variant is. Daarom kies ik voor Spaanse avocado’s en niet voor degene uit Zuid-Amerika of Afrika.

zoete-aardappelHelaas betekent dit dan ook dat ik nooit meer zoete aardappelen of champignons eet. De teelt van champignons blijkt te milieubelastend te zijn en zoete aardappelen komen van buiten Europa. Gelukkig ontdekte ik wel in mijn zoektocht dat er proefvelden zoete aardappel in Zeeland zijn. Dus wie weet liggen er over enkele jaren Hollandse zoete aardappelen in de winkel. Daar wil ik graag mijn stem voor geven, mits ze duurzaam worden geteeld.

Oesterzwammen en shiitake paddenstoelen kan ik makkelijk zelf telen. Leuk om te doen en veel goedkoper!

 

Heb je nog vragen, aanvullingen of opmerkingen over mijn complete groentekalender? Laat het me hieronder weten.

 

Ga hier naar de downloadpagina van de MilieuCentraal app >>

 

 

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn