De complete fruitkalender

fruit

 

Ik ben een enorme fruitliefhebber. Het liefst eet ik alleen maar fruit. Vooral bessen vind ik erg lekker. Je kan me ‘s nachts wakker maken voor een doosje frambozen. Helaas is het te koud in Nederland om het hele jaar lang deze heerlijke bessen te kunnen kopen. Toen ik nog een prachtig ecologisch tuintje in Zeeland had, vond ik het niet erg om te wachten tot mijn eigen aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bosaardbeien, loganbessen en bramen rijp waren. De smaak van deze bessen was zoeter en aromatischer dan alles wat ik in de winkel kocht. En wat voelde ik me gezegend wanneer ik ‘s ochtends mijn tuintje in ging voor een rijke oogst die daarna in een berg van kleuren lag te pronken in mijn papje.

 

Nu terug in de stad kan ik alleen nog maar met weemoed terug denken aan die heerlijke zomerse ochtenden. Nu moet ik het doen met wat er voorradig is op markten en winkels.  En dat blijkt heel veel te zijn, maar niet zo goed voor de aardbol.

 

In de MilieuCentraal app wordt geadviseerd om veel bessen te vermijden, omdat de teelt te milieubelastend is en de bessen vaak in plastic doosjes worden verpakt. Als ik dan kijk naar frambozen en blauwe bessen, dan is er geen beste of goede keuze. Ze krijgen een C-waardering en zijn een tweede keuze. De Hollandse aardbeien in juni, juli, augustus en september zijn de beste keuze. De rest van het jaar adviseert de MilieuCentraal app om Hollandse aardbeien te vermijden. Ook de aardbeien uit Spanje zijn dan geen goede keuze. Dit is logisch, omdat de aardbeien in mijn tuintje ook pas in juni oogstrijp waren.

 

Dus de beste oplossing voor de aarde is het biologisch kweken van je eigen bessen. Uit ervaring weet ik dat het supermakkelijk is om dit te doen op een klein stukje grond en ik verzeker je dat het zelfs op een balkon in grote potten of bakken kan. Frambozen hebben eigenlijk de meeste ruimte nodig, omdat ze zich graag verplaatsen. Een grote bak zou voor het balkon de beste oplossing zijn. Aardbeien groeien eigenlijk altijd wel, mits ze voldoende zonlicht en water krijgen. De blauwe bes is het meest kieskeurig. Het houdt van een wat zure grond. Dit betekent dat je het beste de struik plant in grond die geschikt is voor heide en rododendrons. Niet zo gek, omdat de Blauwe Bes lid is van de Ericaceae (de heidefamilie). Ook mag je de plant geen kraanwater geven, maar alleen regenwater. Voor meer informatie over de verzorging en het gebruik van planten, struiken en bomen, verwijs ik je naar De Plantwijzer op www.deplantwijzer.nl

 

Download hier direct gratis de complete fruitkalender >>

(Lees het blogartikel van vorige week voor de groentekalender en de MilieuCentraal app)

 

dadelsZoals je ziet op de fruitkalender is vooral het tropische fruit niet zo duurzaam, omdat het per schip vanuit verre landen naar Nederland moet komen. Volgens de MilieuCentraal app zijn bananen uit Colombia, Costa Rica en Ecuador een goede keuze en krijgen zelfs een A-waardering. Dit komt omdat de MilieuCentraal app de roetuitstoot van containerschepen niet mee neemt in de klimaatimpact. Maar dit is in mijn beleving toch een grote milieubelasting. Helaas kan ik (nog) niet zonder mijn ochtendbanaan. Ik prak altijd een banaan door mijn sojayoghurt, omdat ik een zoetekauwer ben en ik zo op een natuurlijke manier mijn papje zoet kan maken. Ik zoek nog een duurzaam alternatief, want dadels zijn nog minder duurzaam dan bananen.

 

Maar wellicht ga ik in de toekomst zorgen voor Nederlands tropisch fruit

 

Het is mijn grootste verlangen om een natuurparadijs aan te leggen inclusief duurzame tropische kas. In die kas kan ik dan op een natuurlijke en ecologische manier tropisch fruit houden. Het zal niet een grote oogst worden, maar zo kunnen we in Nederland soms en beperkt toch duurzaam genieten van een stukje tropisch fruit. Misschien een utopie, maar ik blijf ernaar verlangen.

 

In Engeland kunnen ze al in een tropische kas o.a. succesvol ananassen kweken. Ze maken veel gebruik van wind- en zonne-energie. En binnenkort starten ze met een nieuwe duurzame energieopwekking. Bekijk onderstaande filmpje van de Eden Project.

 

Heb jij duurzame tips om tropisch fruit in Nederland te kunnen kweken? Laat het me weten in het reactie veld hieronder.

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn