Afval, kliekjes en restjes

afval

Op reis heb ik ontdekt dat de hoeveelheid afval die de mens produceert te veel is voor het behoudt van de aarde. Het gaat dan niet alleen om plastic, maar eigenlijk om alles wat we weggooien of in één van de bakken deponeren. Recycling, oftewel afvalscheiding, is goed, maar is het niet nog veel beter om helemaal geen afval te maken?

Wat zou het een uitdaging zijn om geen afval meer te produceren. Misschien is dat wel onmogelijk. We hebben nu 1,5 planeet nodig om ons afval te verwerken en er is zoveel ongevraagd verpakkingsmateriaal.

 

Ook hier geldt: iedere euro is een stem. Koop producten met geen of minimaal verpakkingsmateriaal. Kies voor papier en karton boven alle andere verpakkingen.

 

Zelfs groente en fruit moeten tegenwoordig verpakt worden in plastic. Of in composteerbare plastic-achtig materialen. Ik heb eens dit composteerbare plastic in de gft-bak gedaan, maar het bleef toch echt wel plastic. Het is tevens ook helemaal niet bekend of alle gemeentes dit composteerbare plastic accepteren in de gft-bak.

 

Er zijn steden, waar het groente, fruit en tuinafval helemaal niet wordt gescheiden. Zonde eigenlijk, want er kan een prachtige compost van gemaakt worden.

 

Onlangs ontdekte ik dat er in de gemeente Rotterdam wel broodafval wordt gerecycled naar biogas. Brood blijkt in de top-3 te staan van al het voedsel dat we verspillen. Uit een onderzoek is gebleken dat brood, zuivel en groente het meest wordt weggegooid. Download het rapport hier >>

 

In Rotterdam staan nu allemaal broodbakken, waar inwoners hun oude brood in kunnen deponeren. Dit brood wordt vervolgens opgehaald en in de vergister tot biogas gemaakt.

vergister

Bron: www.broodnodig.co

 

Maar dan vraag ik me toch af, is het gebruik van zonne-energie niet nog duurzamer dan het gebruik van biogas voor het bakken van broodjes?  En al dat brood wordt waarschijnlijk niet door fietsers naar de vergister gebracht..

 

Dus vanaf nu, al je brood opeten of gebruiken in andere heerlijke recepten. Als je een brood koopt, dan stop je dit verse brood in de vriezer. Je neemt iedere ochtend het aantal boterhammen uit de vriezer dat je die dag wilt eten. Zo voorkom je dat je oud brood moet weggooien. Uit de vriezer blijft het heerlijk vers. Zo heb je iedere ochtend vers brood. Zo simpel is het.

 

Ik ben nieuwsgierig geworden naar hoe dat afvalscheiding eigenlijk in de praktijk werkt. En werkt het wel? Ik heb ook eens gehoord dat als er niet genoeg recycling materiaal is ingeleverd, dat het dan niet rendabel is om het te laten recyclen en dat het dan direct bij het restafval wordt verbrand..

 

Zoveel vragen blijven onbeantwoord. Misschien wordt het tijd voor opheldering.

Wat weet jij van afvalscheiding in jouw gemeente? Ik ben reuze benieuwd naar alle inside informatie over hoe afvalscheiding in de praktijk werkt en wat er allemaal ongezien gebeurd. Weet jij meer? Laat het me weten.

Deel dit artikel en volg mijn blog
Volg mijn blog
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn